De juridische aspecten van bloggen

Je zou misschien denken van niet, maar wist je dat er bij bloggen een heleboel verschillende wetten en juridische regels kunnen komen kijken? Voor juridisch advies kun je ook goed terecht bij een juristenkantoor, bijvoorbeeld zoals Leaseproces aandelenleasegedupeerden bijstaat. In dit artikel vind je alvast een overzicht van verschillende zaken waar je mee te maken kunt hebben als je blogt. 

Aansprakelijkheid

Je kunt op verschillende manieren aansprakelijk gesteld worden voor je blog. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als men schade ondervindt door artikelen die door jou geplaatst zijn, maar ook door comments die door derden geplaatst worden. Het is dus van belang om deze te allen tijde in de gaten te houden. Je zou een disclaimer op je blog kunnen plaatsen, maar deze hebben niet altijd zin, omdat het ook om claims van derden kan gaan. Je zult ook op moeten letten met wat je publiceert. In Nederland heb je vrijheid van meningsuiting, maar hier zitten wel grenzen aan. Zorg ervoor dat je geen racistische of discriminerende content plaatst en dat je niet aanzet tot haat tegen mensen; dit is namelijk een strafbaar feit.

Materiaal van anderen gebruiken

Het is niet de bedoeling dat je klakkeloos content van anderen overneemt. Je hebt in veel gevallen dan namelijk te maken met auteursrecht. Je kunt er wel voor kiezen om tekst te citeren, maar dan alleen de tekst die je ook daadwerkelijk nodig hebt. Het is verboden om de gehele tekst over te nemen. Ook met het overnemen van afbeeldingen op een andere website kun je in de problemen komen. Je kunt het beste op zoek gaan naar stockphotos. Dit zijn foto’s die je wél kunt gebruiken, in sommige gevallen tegen betaling maar op veel websites ook gewoon gratis.

Meer weten over juridische regels en wetten? Dan kun je terecht bij een juristenkantoor, zoals Leaseproces doet voor aandelenleasegedupeerden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *