Wat is een patchkast?

Netwerken zijn tegenwoordig ontzettend belangrijk. Ze zorgen er niet alleen voor dat de verschillende afdelingen binnen een bedrijf met elkaar in verbinding staan, daarnaast is het uiteraard eveneens zo dat ze toegang bieden tot het wereldwijde web. Om dit voor mekaar te krijgen moet er best een niet onaanzienlijke infrastructuur worden voorzien. Het is mede omwille van deze reden dat je in het merendeel van de bedrijven ook één of meerdere zogenaamde patchkasten terug kan vinden. Voor een dergelijke patchkast geldt dat ze kan worden bestempeld als dé verzamelplaats voor alle netwerk gerelateerde kabels waar gebruik van wordt gemaakt. In ieder geval, wanneer je meer over dit onderwerp wenst te weten te komen ben je hier aan het juiste adres.

Wat is de functie van een patchkast? 

Voor een patchkast geldt dat het een kast is waar de verschillende netwerkkabels in toekomen. Vervolgens kunnen ze dan worden aangesloten op bijvoorbeeld een switch of een router. Eventueel is het in een dergelijke kast zelfs mogelijk om ervoor te kiezen om het netwerk door te patchen richting een andere ruimte waar bijvoorbeeld eveneens netwerkapparatuur is terug te vinden. 

De exacte functie welke door deze kast zal worden vertegenwoordigd en vooral de mogelijkheden die worden benut zijn uiteraard voor een groot deel  afhankelijk van de omvang van het netwerk. Hoe groter het netwerk des te complexer dit zal worden. Dit geldt bijvoorbeeld niet in het minst voor het net vernoemde door patchen van het netwerk naar een andere ruimte. 

Hoe hou je een patchkast zo netjes mogelijk?

In een patchkast wordt in de praktijk doorgaans gebruik gemaakt van zogenaamde patchpanelen. Hiervoor geldt dat het panelen betreft welke aan beide zijden beschikken over poorten die het mogelijk maken om de kabels als het ware te ordenen of sorteren. Op deze manier is het mogelijk om tijdens bijvoorbeeld een storing zeer eenvoudig te kunnen achterhalen welke kabel er mogelijks vervangen dient te worden of welke kabel er bijvoorbeeld moet worden omgelegd. 

Het is te allen tijde ontzettend belangrijk om je patchkasten zo overzichtelijk en geordend mogelijk te houden. Voor elk moment downtime waar je bedrijf mee wordt geconfronteerd geldt namelijk dat dit behoorlijk wat verlies met zich mee kan brengen. Door de inhoud van de patchkast zo overzichtelijk en duidelijk mogelijk te houden kan je echter elke downtime sterk beperken. 

Waarom heeft de patchkast geen geperforeerde deur?

Niet zelden in zodat server- en patchkasten in één adem met elkaar worden vernoemd. Dit zorgt er in de praktijk dan ook logischerwijs voor dat heel wat mensen het vermoeden hebben dat beide kasten eigenlijk precies hetzelfde zijn. Dat is echter niet juist, integendeel. Het is in de praktijk dan ook zo dat je tot de vaststelling zal komen dat voor een patchkast geldt dat ze beschikt over een volle deur aan de voorkant terwijl serverkasten altijd geperforeerde deuren hebben. Voor deze laatste is dat nodig omdat er in de kast heel wat warmte wordt opgewekt. Dat is door de aanwezigheid van louter of grotendeels passieve systemen bij patchkasten uiteraard niet het geval, integendeel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *